PERNISSIMO

Jeroen Van Veen
Nederlandse pianist en componist, Jeroen van Veen, de toonaangevende exponent van het minimalisme in Nederland vandaag, Alan Swanson (Fanfare)
Jeroen Van Veen (1969) begon op 7-jarige leeftijd piano te spelen. Hij studeerde aan het Utrechts Conservatorium bij Alwin Bär en Håkon Austbö. In 1993 behaalde hij het Performing Artists ‘Exam.
Van Veen speelde met orkesten onder leiding van Howard Williams, Peter Eötvös, Neal Stulberg en Robert Craft. Hij speelde recitals in Oostenrijk, België, Canada, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Italië, Rusland en de VS.
Van Veen volgde masterclasses bij Claude Helffer, Hans-Peter & Volker Stenzl en Roberto Szidon. Hij was uitgenodigd op verschillende festivals; Reder Piano Festival (1988), Festival der Kunsten in Bad Gleichenberg (1992), Wien Modern (1993), Holland Dance Festival (1998) Lek Art Festival (1996-2007).
Van Veen opnames voor grote Nederlandse radio- en televisiebedrijven zoals AVRO, NOS, IKON, NCRV, Tros / Internet, WTBC-TV & Radio (Florida, VS) en Moscow Television. In 1992 nam Van Veen zijn eerste album op met zijn broer Maarten als het internationaal erkende pianoduo Van Veen. In 1995 debuteerde pianoduo Van Veen in de Verenigde Staten. Zij waren prijswinnaars in de prestigieuze 4th International Murray Dranoff Two Piano Competition in Miami, Florida. Na deze prestatie tourden ze vele malen door de Verenigde Staten en Canada. De documentaire ‘Two Pianos One Passion’ (genomineerd met een Emmy Award 1996) documenteert ze als een duo.
Naast optreden is Jeroen mede-oprichter en artistiek directeur van de International Student Piano Competition, die om de twee jaar in Utrecht wordt gehouden. In 1995 richtte Jeroen Van Veen het duo Sandra & Jeroen van Veen op, een pianoduo met Sandra Mol. Als zodanig voeren ze voornamelijk muziek voor meerdere piano’s uit door Erik Satie, Douwe Eisenga en Simeon ten Holt. Verder startte Van Veen in 1999 een concertserie ‘Pianova’ in het Concertgebouw, Amsterdam. Naast zijn carrière als solo-pianist neemt Van Veen ook deel aan de volgende ensembles: ‘Piano Ensemble’, ‘The International Piano Quartet’, ‘Piano Mania’, ‘DJ Piano’ en ‘Jeroen van Veen & Friends’.
De verschillende composities van Van Veen zijn te omschrijven als ‘Minimal Music’ met verschillende gezichten, Crossovers naar Jazz, Blues, Soundscape, Avant-Garde, Techno, Trance en Popmuziek. Momenteel is de heer Van Veen directeur van Van Veen Productions, voorzitter van Stichting Simeon ten Holt, Culturele Stichting Culemborg, Stichting Pianomania en artistiek directeur van verschillende muziekfestivals in Culemborg, Utrecht en Veldhoven. Hij is actief in de International Utrecht Student Piano Competition en de Murray Dranoff Two Piano Competition. In de afgelopen 15 jaar heeft Van Veen meer dan 150 Albums opgenomen voor verschillende labels (Mirasound, Koch, Naxos, Brilliant Classics) en zijn eigen label PIANO.
De opname van Les Noces voor Koch en Naxos werd in de New York Times als “de beste opname ooit” genoemd.

————-

Heeft u ooit een vleugel op ware grootte gezien die is gemaakt van bijna 30.000 legosteentjes? In Pernis is die te bewonderen bij Pernissimo. Pianist Jeroen van Veen bouwde de vleugel samen met zijn zonen. Met een knipoog naar ‘Steinway & Sons’ noemt hij het instrument dan ook ‘Van Veen & Sons’. ‘We zijn thuis allemaal gek op Lego. Tweeëneenhalf jaar lang hebben we vanuit de hele wereld tweedehands legosteentjes gespaard. Het was een ingewikkelde klus om de vleugel echt te bouwen. Met legosteentjes kun je eigenlijk geen rondingen maken, zoals een vleugel die heeft. Maar we ontdekten dat er toch flexibiliteit ontstaat als je de rij van legosteentjes maar lang genoeg maakt. In de vleugel is een digitaal klavier ingebouwd, en erop zitten zelfontworpen akoestische Lego-instrumentjes, daarom noemt Van Veen zijn bouwwerk een hybride vleugel.

De Legovleugel kan ook op reis. Pianoduo Sandra en Jeroen van Veen heeft er een educatief theaterprogramma omheen gemaakt, een soort muziekreis door de tijd.

De Legovleugel is in Pernis te zien tijdens de grote Kerst-Legotentoonstelling in Pernissimo (Burgemeester van Esstraat 34).


0 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.