BURGERS DOEN HET ZELF!
DE PRAKTIJK VAN ALBRANDSWAARD

 

 

BERT EUSER

‘Burgers doen het zelf, voorbeelden uit de Albrandswaardse praktijk’

De lokale samenleving en de lokale democratie zijn voortdurend in verandering. Aan het eind van de vorige eeuw heeft de ‘Politieke democratie’ op gemeentelijk niveau een deel van haar historische positie teruggekregen. Gemeenten zijn de eerste overheid, haar Bestuur staat het dichtst bij de burger. Ook is het takenpakket van gemeenten, door decentralisaties in zorg, jeugdhulp en werk, verder uitgebreid.

Toch is dit niet het hele verhaal. Naast de ‘Politieke democratie’ bestaat ook de ‘maatschappelijke democratie’, gevormd door actieve burgers en hun organisaties in vrijwilligerswerk. Door de opkomst van de ’verzorgingsstaat’, werden eerder taken van burgers afgenomen. In onze huidige tijd, door sommigen aangeduid als ‘participatiesamenleving’, heeft de overheid ongevraagd  taken weer teruggelegd bij burgers, taken waar de overheid geen middelen voor wil en kan vrijmaken.

Burgers hebben zo hun eigen opvattingen, dromen, ideeën en plannen. In het kader van burgerparticipatie konden deze op de raadstafel worden neergelegd en was het aan de politiek om e.e.a. op te pakken en uit te voeren.

Burgers willen in toenemende mate zelf de verantwoordelijkheid dragen voor de uitvoering van hun ideeën. Dat betekent dat naast taken ook de verantwoordelijkheden, ook bevoegdheden en financiële middelen aan burgers moeten worden overgedragen.

 

In het verhaal van Bert Euser komen zowel de geschiedenis, het heden als de toekomst van de ‘maatschappelijke democratie’ van Albrandswaard en haar drie kernen aan de orde.

 

 


0 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.